top of page

Pilguheit grusiinide ellu

Kolme nädala jooksul olen kokku puutunud juba paljude grusiinidega. Ametlik statistika – eelmisel aastal 35% vastsündinutest poistest nimetati Giorgideks ja umbes sama protsent tüdrukuid on Ninod. Nii on ka minu tuttavate seas, vähemalt viis Giorgit ja samapalju Ninosid. Giorgiks nimetatakse tavaliselt esimene poisslaps peres, ikka Georgia auks. Nino oli pühak, kes neljandal sajandil ristiusu siiamaile tõi.

Enamik grusiine peavad ennast ka õigeusklikeks. Tõsiusksemad löövad endale kolm risti ette iga kord kui näevad kirikut või püha Nino risti, mis on üle terve riigi iga võimaliku nurga peale laiali laotatud. Ka kirikuid leidub Gruusias ohtralt. Tsiteerides üht tuttavat: „Ei ole Gruusias ühtki mäge ilma kirikuta selle otsas.“ Muidugi leidub ka üha rohkem usu suhtes skeptilisemaid linnanoori, kelle arvates on religioon lihtsalt äri.

Holy Trinity katedraal Tbilisis. Üks suurimaid religioosseid hooneid maailmas:

Vastukaaluks armas puusse raiutud pühamu Kutaisi botaanikaaias:

Linna ja küla elu on Gruusias nagu öö ja päev. Meie väikeses Kharagauli külakeses teavad kõik kõike meie, kahe blondi euroopa tüdruku tegemistest. Hommikuti kontoris ikka kuuleme Giorgilt, kuidas külaelanikud on talle ette kandnud, kus ja mis kell me jooksmas käisime, mida ja millisest poest me ostsime, kelle juures me õhtul külas olime. Eelmistel nädalavahetustel Kutaisit (Gruusia endine pealinn) ja Tbilisit (praegune pealinn) külastades oli ootamatu anonüümsus väga teretulnud.

Konservatiivsemates peredes, enemasti väikestes külades, on mehe ja naise rollid väga selgepiiriliselt ära jaotatud. Naine hoiab kodu korras, kasvatab lapsi, teeb süüa, keedab moosi, toob toidu lauale, käib tööl. Mees käib tööl ja kallab õhtuti külalistega isetehtud chachat - viinamarja viina. Üks meie sõber, väga euroopalike vaadetega noor grusiin, kelle juures Kutaisis olles ööbisime, hoiatas meid – meessoost grusiinile ei lähe üksik naisterahvas mitte kunagi ööseks külla, kui oleks vaja näiteks üht ööd võõras linnas tuttava juures veeta, et natukene hosteli pealt raha kokku hoida. Ööbimist mehe juures tõlgendatatakse vaid ühte moodi, sest mehe ja naise vahel ei saa olla taolises olukorras lihtsalt sõprussuhet. Suuremates linnades on suhtumine aegamööda vabamaks läinud, nagu Euroopas. Gruusia soovib hirmsasti olla Euroopa Liidu liige. Isegi meie väikese küla keskväljakul lehvib EL lipp.

Küllaminek on ka omaette ooper. Pooleks tunniks lihtsalt sisse astuda, natukene juttu puhuda ja siis oma teed minna, on täiesti mõeldamatu tegevus. Oma projekti jaoks peame kohalikke peresid külastama. Lootsime, et ehk jõuab ühe päeva jooksul 4 peret ikka üle vaadata. Ei jõua! Grusiinide jaoks on külalised jumala kingitus. Kaetakse laud. Pakutakse isekasvatatud tomateid, kurke, isetehtud poolteist aastat seisnud juustu (appi, kui maitsev), khatchapurit (juustuga täidetud leib), äsja suurest saviahjust väljavõetud suussulavat purit (leib), isetehtud konjakit, viina, veini, tarudest korjatud mett, mchadit (maisileib) ja värskelt valminud sarapuupähkleid. Su käest isegi ei küsita, kas sa soovid veini või mitte. See lihtsalt pannakse sulle ette ja mitte juua on ebaviisakas. Üks hetk tunned, et hakkab juba natukene pähe, jood oma klaasi lõpuni ja loodad, et nüüd ehk aitab. Ei aita! Selle peale, kui sa vehid juba meeleheitlikult kätega ja ütled: “Ara, ara, ara“ (ei, ei, ei), saad vastuseks “tsota, tsota“ (natukene) ja su klaas kallatakse uuesti ääreni täis. Ja ürita seda mitte juua! Üks külaskäik, kolm tundi. Edu meile sellises olekus koheselt järgmist pere külastada, et kogu pidulaua rituaal uuesti läbi teha.

Pähklite hoiustamine:

Tamada (tavaliselt üks vanem pereliige, kes alati pidulauas tooste ütleb) õnnistab toostidega meie vanemaid, vanavanemaid, sõpru, tulevasi lapsi, häid riikidevahelisi suhteid, õdesid, vendi, külalisi. Nii et, kõik mu armsad lähedased, teadke, et te olete mitmekordselt õnnistatud. :) Muide, toostide vahel niisama klaasiservast veini lipsida on ebaviisakas. Juuakse ainult ja ainult pärast toosti.

Palav on siin endiselt. Viimasel nädalal iga päev 36 kraadi ringis. Ehk toob peagi algav september natukene jahedamaid päevi, näiteks 30 kraadiseid.

Avastame kodukanti:

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page